Keuzeonderzoek
Wij hebben als onderwerp voor ons keuzeonderzoek gekozen voor voedsel en nieuwe producten uit de 17e eeuw. Dit onderwerp sprak ons aan omdat we het erg interessant vinden.
Wat de voeding betreft, had je in de Gouden Eeuw geen zorgen. De rijke mensen hadden vaak volgedekte tafels met veel eten, zoals kaas, druiven, witbrood en wijn. Als een schilder dan een stilleven ging maken, werd de tafel zo mooi mogelijk gedekt. Soms was het zo gedetailleerd, dat je zelfs ziet hoe het tafelkleed is opgevouwen.
Armen hadden het iets minder luxe, zij kregen één keer per dag een maaltijd. Dan kregen zij meestal een grote kom pap, hier at iedereen van de familie uit. Bij de pap kregen zij dan dunbier, dat werd gemaakt van water gemengd met bier.
Amsterdamse weeshuizen zorgden dat weeskinderen twee keer op een dag een maaltijd kregen. Eén keer broodpap met zoetemelk en één keer witte bonen en erwten met vet. Dus ook zij kwamen niet om van de honger.
Op de VOC-schepen at men s’ochtends pap. De officiers kregen hier ook kip en wijn bij.
‘s Avonds aten matrozen bonensoep. Dit gebeurde met veel matrozen uit een bak, vandaar het spreekwoord: 'aan de bak'.
Hier een overzicht:
Rijken Armen
-witbrood -bruinbrood
-wijn -dunbier
-meer maaltijden per dag -een maaltijd per dag
-kaas, -pap
druiven,
kip
Stilleven, gedekte tafel van een rijk gezin VOC-schepen Kaart VOC
Maak jouw eigen website met JouwWeb